One-repetition maximum(1RM) Calculator

One-repetition maximum(1RM) Calculator

One-Repetition maximum (one rep maximum of 1RM) is het zwaarste gewicht dat je in één keer kan optillen. Hiermee kan je de maximale kracht van een individu bepalen. Met de 1RM wordt bijvoorbeeld bij powerlifting de winnaar bepaald. Het maximale gewicht bij één herhaling kan ook gezien als een bovengrens van het gewicht waarmee je gaat trainen. Om de 1RM te bepalen hoef je gelukkig zelf niet de oefening op 100% kracht uit te voeren, maar kan je deze berekenen. In de training zul je aan de gang gaan met een percentage van jouw 1RM.

Je kan hieronder je 1RM berekenen door het gewicht en het aantal herhalingen dat je net aan hebt gehaald in te vullen. Vervolgens kan je gaan trainen met de daaronder aangegeven gewichten en herhalingen, en hier vervolgens een fitnessschema mee opstellen.

Voorbeeld:
In de sportschool ben je aan het trainen en doe je een oefening op een gewicht van 100kg en het lukt het je maximaal 6 herhalingen te doen. Je doet de oefening nu op 80% van het maximale gewicht wat je aankan, want de voorspelde 1RM is volgens de formule 120kg.

* Voor deze calculator is de Epley formule gebruikt:    met  

Leave a Comment: